
Обрізка агрусу навесні: 3 кроки до врожаю, що не підведе

Найкращим часом для обрізки та формування куща аґрусу вважається час після збирання врожаю. А саме найкраще коли опало листя в листопаді. Якщо ви обрали саме осінній період для обрізки то це варто робити до початку приходу стабільних постійних заморозків.
Чому вважають що кращим для обрізки буде осінній період?
Фахівці вважають це правильно за таких причин:
- В осінній період сокорух вже сповільнився тому обрізка для агрусу буде не така вже травмонебезпечна.
- Також до настання постійних зимових великих морозів місце де був зріз зрізи встигне повністю підсохнути, що в свою чергу не призведе до захворювання

Отже розглянемо як зробити обрізку агрусу в осінній період
Першим кроком буде:
Кущ агрусу необхідно добре розглянути, та знайти всі непотрібні старі, або ж надломлені або ж ураженні хворобою гілки. Старе гілля розпізнати дуже легко вони мають товше стебло за молоді, та темніші за забарвленням, а ще зачасту вони на вигляд трохи сухі. Також варто пам'ятати що обрізку необхідно починати з хворих а також зламаних, або надламаних гілок їх варто вирізати позачергово.
Другим кроком буде:
Придивіться до гілок які ростуть у нижній частині агрусу, такі гілки можуть навіть лежати на грунті або схилятися до нього. Такі гілки для плодоношення не принесуть жодної користі. такі гілки на кущі будуть затінені вона будуть слабкими, а ще можуть хворіти. Тому їх краще видалити з куща.
Третім кроком буде:
Також необхідно видалити всі пагони, що між собою конкурують, а також видаляють пагони, які спрямовані в кущі всередину, або заважають одне одному, або на ваш погляд травмують на кущі гілки, які ростуть по сусідству.
Отже після проведення обрізки на кущі повинно залишитися, якщо кущ має середній розмір не більше ніж 10 або 15 скелетних пагонів. Після проведення обрізки можна зайнятися захистом кореневої частини від зимового холоду. А допоможе в цьому мульчування.

Для мульчування можна використовувати перепрілий перегній, компостну масу або ж використати звичайний торф.
Образна в весняний період
Ще один період для проведення обрізки це весняний період. У весняний період необхідно це встигнути зробити до початку набрякання на кущі бруньок. Пагони, які плануєте вкорочувать, або повністю будете вирізати необхідно вирізати біля основи кореня, таким чином щоб не залишилося пенька. Тому-що саме на таких пеньках з часом можуть осісти садові небажані шкідники. Під час обрізки також необхідно звернути увагу на розташування бруньки для того аби не пошкодити її, тому зріз необхідно робити буде трохи вище ніж її розташування на гілці зріз варто робити вище на 5 чи 7 (мм) кут зрізу має бути 45 градусів. Якщо зріз робити ближче до розташування бруньки, вона може з часом засохнути. Під час обрізки бруньки які ви залишаєте для подальшого розвитку необхідно також планувати куди вона ростиме або ж всередину ростиме куща, або ж назовню. Тому під час обрізки агрусу укорочення пагону варто робити по тій бруньці, яка розташована на зовнішній частині гілки, для того щоб не створювати згущення куща. Також слід пам'ятати що не варто видаляти однорічні на кущі гілки, які мають свіжі молоді паростки, так як це може призвести до зменшення в обсязі врожаю, який буде в майбутньому. Тому необхідно залишати під час обрізки пагони різного віку, щоб ваш агрусу не був позбавлений регулярного та гарного плодоношення.

Інструменти для обрізки агрусу:
Секатор:
- Для вкорочення молодих гілок краще обрати саме секатор.
Гілкоріз:
- Гілкоріз хорошо підійде для роботи з проріджуванням загущених товстих гілок, або для видалення старих погонів.
Пилка:
- Підсохлі для видалення дуже твердих пагонів, або для видалення таких гілок які потребують випилювання.
Для проведення якісної обрізки варто правильно обрати підходящий для цього інструмент.
Для того щоб наносити менше травм рослині інструмент має мати гострі леза. Зріз на гілці має залишатися чітким та гладким, він не має містити надломів, сплющування, або завернутої на гілці кори. Перед початком роботи інструмент необхідно знезаразити. Після проведення обрізки необхідно використати засоби, що дезінфікують пагони а також загоюють рани після проведення обрізки. Отже підібємо підсумки що якщо ви будете своєчасно та грамотно проводити обрізку вашого агрусу то він може продовжувати своє життя і давати гарний врожай більше 20-25 років.