У спекотні дні наш організм працює в особливому режимі, втрачаючи багато рідини, а також білку, мінералів та деяких водорозчинних вітамінів. Тому в таких умовах треба переглянути не тільки режим харчування та пиття, а й меню. Як потрібно харчуватися і що пити в спеку, розповіла дієтолог Оксана Скиталінська.
Що краще пити у спеку
Через те, що за підвищених температур наше тіло сильніше потіє і втрачає електроліти, дуже важливо пити достатню кількість рідини. Причому, щоб кров не густішала, дієтолог радить пити чисту воду. До неї можна додавати:
- лимонний сік,
- нарізаний огірок,
- м'яту,
- імбир,
- висівки, що покращить смак і збагатить корисними речовинами.
Також дієтолог радить вживати натуральний домашній квас і мінеральну воду.
А ось щодо вживання промислових газованих та негазованих напоїв, що містять багато цукру, то Скиталінська вживати їх не рекомендує. Вони погано впливають на імунні клітини та судини.
Що слід їсти в спеку
Передусім, як зазначає фахівець, варто налаштувати режим харчування у спеку на ранково-вечірній. Основні прийоми їжі мають бути у той час, коли на вулиці ще прохолодно.
- свіжі овочі, особливо зелені листові;
- ягоди;
- печена картопля;
- горіхи.
Скиталінська рекомендує замінити комплексні обіди холодним супом, наприклад, окрошкою на квасі або кефірі, гаспачо, холодним борщем, холодним супом з буряків. Також корисно їсти овочевий салат з айраном.