Поради дієтолога: що треба їсти і пити у спеку, щоб не густішала кров та не відчувати слабкості

Фото: з відкритих джерел

У спекотні дні наш організм працює в особливому режимі, втрачаючи багато рідини, а також білку, мінералів та деяких водорозчинних вітамінів. Тому в таких умовах треба переглянути не тільки режим харчування та пиття, а й меню. Як потрібно харчуватися і що пити в спеку, розповіла дієтолог Оксана Скиталінська.

Що краще пити у спеку

Через те, що за підвищених температур наше тіло сильніше потіє і втрачає електроліти, дуже важливо пити достатню кількість рідини. Причому, щоб кров не густішала, дієтолог радить пити чисту воду. До неї можна додавати:

  • лимонний сік,
  • нарізаний огірок,
  • м'яту,
  • імбир,
  • висівки, що покращить смак і збагатить корисними речовинами.

Також дієтолог радить вживати натуральний домашній квас і мінеральну воду.

А ось щодо вживання промислових газованих та негазованих напоїв, що містять багато цукру, то Скиталінська вживати їх не рекомендує. Вони погано впливають на імунні клітини та судини.

Що слід їсти в спеку

Передусім, як зазначає фахівець, варто налаштувати режим харчування у спеку на ранково-вечірній. Основні прийоми їжі мають бути у той час, коли на вулиці ще прохолодно.

  • свіжі овочі, особливо зелені листові;
  • ягоди;
  • печена картопля;
  • горіхи.

Скиталінська рекомендує замінити комплексні обіди холодним супом, наприклад, окрошкою на квасі або кефірі, гаспачо, холодним борщем, холодним супом з буряків. Також корисно їсти овочевий салат з айраном.

"Їжте щодня ягоди, якими забарвлюють ваші руки в темний колір, наприклад, чорниця, шовковиця", - зазначила Скиталінська.

За словами дієтолога, не варто у спеку їсти дуже жирні продукти, копченості, жарені страви, оскільки вони згущують кров. Відмовитись варто від чіпсів, фаст-фуду.

Новини компаній
11:00, 18 листопада
Новини компаній
11:00, 13 листопада