• Головна
  • Яка кава в зернах краща - арабіка чи робуста
Новини компаній
13:43, 9 квітня

Яка кава в зернах краща - арабіка чи робуста

Новини компаній

Арабіка чи робуста? Який сорт кавового зерна кращий? Скажемо відразу, однозначно відповісти на це запитання складно. З огляду на величезну кількість шанувальників кавових напоїв, смаки і вимоги до кави досить різняться. Натуральна, свіжозварена кава стала справжнім культом і незмінним ранковим ритуалом більшості жителів планети. Цей чудовий напій:

  • чудово бадьорить;
  • додає сил;
  • підвищується рівень мозкової діяльності;
  • розширюються судини, тим самим збільшується кровотік;
  • позитивно діє на травну систему, допомагаючи їжі швидше засвоюватися;
  • за деякими науковими дослідженнями, кава бере участь у відновленні гарного стану печінки, на клітинному рівні;
  • діє як сечогінний засіб, виводячи з організму шлаки і токсини.
Яка кава в зернах краща - арабіка чи робуста, фото-1

Це лише мала частина позитивних властивостей унікального зернового напою. Однак, неконтрольоване і непомірне вживання кофеїновмісного напою викликає абсолютно зворотну реакцію організму. З'являється тремор, напруга, нервозність і навіть напади паніки та гніву. Кофеїн протипоказаний людям, які страждають на серцево-судинні захворювання, безсоння, тривожність, людям із підвищеним тиском, хворобами шлунка та інших видів хвороб.

Світові виробники, такі як Lavazza, BlaserCafe, Movenpick, Julius Meinl, Starbucks та інші використовують два види сировини:

У рідкісних випадках додають ексцельзу або ліберику. Однак, саме арабіка і робуста є найбільш затребуваними і популярними серед споживача. Ці два сорти займають близько 98% всього кавового ринку, причому близько 70% - це арабіка. Чим унікальні ці два сорти? Якому віддати перевагу? Розглянемо нижче.

Яка кава в зернах краща - арабіка чи робуста, фото-2

Яку каву в зернах брати: арабіка чи робуста?

Полиці інтернет-магазинів і мас маркетів ломляться від достатку кавової продукції. І кожен поціновувач і гурман-початківець, все частіше стикаються з питанням: який вид зерен купити цього разу? Арабіка чи робуста? Ми підготували невеликий опис кожного виду зерна окремо, наведена нижче інформація допоможе швидше визначитися з вибором:

АрабікаРобуста
Зовнішні відмінностіЗовні зернятко нагадує форму опуклого овалу, злегка витягнуте і довгасте. Головна відмінність – вигнута борозенка, що проходить по центру зернятка. На відміну від робусти, відтінок не обсмаженого зерна, світло-коричневий.Робуста має більш закруглену форму, наближену до опуклого кола. Борозна пряма, а зернятко темнішого відтінку.
Вплив на організмМає м'який підбадьорливий ефект, без стресу та шкоди організму. У дозованих і врегульованих порціях стимулює вироблення серотоніну, гормону щастя. Однак, при непомірному вживанні будь-якого роду зернового напою, з'являється зворотний ефект – сонливість, загальмованість, роздратованість.Швидко та потужно тонізує, бадьорить та знімає відчуття втоми. Має більш виражений ефект, прискорює швидкість реакції, збільшує концентрацію. Крім цього, робуста багата на антиоксиданти.
Відсоткове співвідношення кофеїнуМаксимальна кількість кофеїну – не більше 1,5%.Показник дуже високий – 2,7%.
Умови зростанняВід 600 – 2200 м над рівнем моря при температурі від 15 до 24°C. Рослина дуже вибаглива і схильна до різноманітних захворювань і вимагає постійного догляду із застосуванням добрив і регулярного, багатого поливу.Від 0 до 800 м над рівнем моря при температурі 18°C. Не вибаглива у плані вирощування. Рослина витримує підвищену вологість і росте різного виду грунтах, у горах, рівнинній місцевості. Головна умова для рясного врожаю – тропічний клімат
Смакові відмінностіЗавдяки підвищеній концентрації ліпідів та цукрів, арабіка має багатогранний та барвистий смак. Якщо говорити коротко, вона ароматна, ніжна з приємними цитрусовими нотками. Враховуючи різноманітність сортів, можна відчути приємну кислинку, легкі ноти, що нагадують квіти, фрукти, вишні, сливи, смородина та ін.Завдяки підвищеній концентрації кофеїну, смак має виразну гіркоту та плоский аромат. Напій терпкуватий із густим, щільним тілом без широкої смакової палітри.
ЦінаНайкращі смакові якості мають високу ціну. Вирощування, особливий догляд, витрати на стабільний та рясний полив, переробка та доставка – все це впливає на ціну.Простота у вирощуванні, догляді, стійкість до хвороб і, звичайно ж, високі показники врожайності, роблять робусту дешевшою. Однак, головний критерій – це смак.

Крім моно сортів, виробники пропонують насолодитися унікальними купажами з різним відсотковим співвідношенням. Таким чином, завдяки робусті у складі напою, товар має більш доступну вартість, а завдяки арабіці - смак багатогранний і елітний. Для прикладу, розповімо про кілька топових позицій найкращої зернової кави.

Lavazza Qualita Oro

У складі тільки 100% арабіка латиноамериканського походження, вирощена на екологічно чистих плантаціях. У перекладі з італійської, "Qualita Oro" означає - Золота якість. І це не перебільшення! Продукт є візитною карткою Італії та здатен полонити з першого ковтка. Бленд добірних зерен арабіки, оброблений середнім рівнем обсмажування, завдяки чому, відчувається приємна кислинка з яскравими нотками квітів і фруктів. А післясмак порадує нотками меду і солоду.

BlaserCafe Java Katakan

Приклад шикарної швейцарської кави зі 100% робусти з о. Яви. Яви. Так, так, виключно робуста! Шанувальника монопродукту робусти набагато складніше відшукати, ніж любителя арабіки, однак, якщо сировина високоякісна і правильно приготовлена, то напій буде не менш смачним. Зерна обсмажені темним методом, що надає особливої яскравості та повноти кожному ковтку дивовижного напою. Завдяки правильній обробці смак кави з робусти має приємну, відчутну гіркуватість з нотками вина і прянощів, а також шикарним горіховим післясмаком.

Julius Meinl Trieste

Шикарне поєднання центральноамериканської арабіки та азіатської робусти. Напій збалансований і має неймовірно багатий смаковий букет, який припаде до смаку найвибагливішому гурману. Завдяки правильній пропорції зерен, приготована кава вирізняється приємною солодкістю, бездоганним смаком і легким фруктовим післясмаком.

Яка кава в зернах краща - арабіка чи робуста, фото-3

Арабіка чи робуста, гірчинка, кислинка чи солодкість - вибір робити вам. Можливо, доведеться провести невеличкий гастрономічний експеримент і скуштувати різні види сортів, проте цей експеримент неодмінно вас порадує! 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...